maroxan`s brewery

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • maroxan
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.03
    • 179

    maroxan`s brewery

    W moim warzeniu pominę wszystkie warki z gotowców, chociaż były skrzętnie robione zapiski.

    Pierwsza warka z zacieraniem. 21.11.2009

    $1

    Nastaw na 20L

    -monachijski 4kg
    -karmelowy jasny 0.3kg
    -gęstwa dolniaków urquell [dzięki uprzejmości fidoangel]

    Zacieranie metodą infuzyjną.

    52st - 15min
    62st - 30min
    72st - 30min

    po wysłodzeniu 20L - 13blg dodałem wody do 22L zeszło po odparowaniu podczas chmielenia do 11blg

    marynka 50g
    25g - 60min
    25g - 5min przed końcem gotowania.


    Fermentacja na balkonie - przez pierwsze dwa dni mało oznak, następnie po dość intensywnym napowietrzeniu odpowiedziały jak na rozkaz.
    Po lekkim spadku temperatury na zewnątrz, wszystkie procesy spowolniły.
    Dzisiaj przelałem na cichą przy 4.5blg
    Zebrałem gęstwe po uprzednim przygotowaniu sprzętu.

    Mam nadzieję, że jeszcze trochę odferementuje.
    Nie omieszkałem spróbować młodego piwa - dość wyczuwalny aromat chmielowy, spora goryczka i słodowość... więcej nie umiem określić, ale na pewno jest o niebo lepsze niż każdy gotowiec.
    Przewiduje butelkowanie na następną sobotę czyli 12.XII

    Następna warka już za tydzień surowce i sprzęt gotowe do pracy.

    Jeszcze raz dziękuję fidoangel za wsparcie i wszystkie cenne rady.

    Pozdrawiam - maroxan.
    Cogito ergo sum vampiras
    moje skromne warzenie
    ________________
    Nasze fotografie
  • maroxan
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.03
    • 179

    #2
    Dzisiaj $1jest już zabutelkowane.
    Piękny zapach i aromat, trochę mętne ale czas pokaże.
    Przy jakim blg? Ano tylko 4.
    Być może drożdże przetrenowane, albo cholera wie co...a może się po prostu go czepiam.
    Zobaczymy jak sobie poradzą następnym razem.

    Zmierzyłem siły i czas na zamiary i chyba dzisiaj nie będzie warzenia.
    Last edited by maroxan; 2009-12-12, 10:45.
    Cogito ergo sum vampiras
    moje skromne warzenie
    ________________
    Nasze fotografie

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maroxan Wyświetlenie odpowiedzi

      Zmierzyłem siły i czas na zamiary i chyba dzisiaj nie będzie warzenia.
      Jutro będzie - na Szkółce
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • maroxan
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2008.03
        • 179

        #4
        $2


        1.03.2010

        Nastaw na 21L

        -pilzneński 4kg
        -karmelowy jasny 0.45kg
        -gęstwa dolniaków urquell

        Zacieranie metodą infuzyjną.

        52st - 15min
        62st - 30min
        72st - 30min

        marynka 23g - 60min
        lubelski 28g - 20min przed końcem gotowania

        Drożdże dodane dzień później, obawiałem się że nie wystartują bo leżały bezczynnie przez dość spory kawałek czasu, ale poszły jak burza :]

        Wyszło 21L - ok. 14blg - jak dla mnie bomba.
        Cogito ergo sum vampiras
        moje skromne warzenie
        ________________
        Nasze fotografie

        Comment

        • maroxan
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2008.03
          • 179

          #5
          Piwo z Warki $1 - wyszło mocno chmielone, cieszy się pełnią smaków i aromatów, zdobyło uznanie wielu amatorów.

          Czekam na następne owoce pracy.
          Cogito ergo sum vampiras
          moje skromne warzenie
          ________________
          Nasze fotografie

          Comment

          • maroxan
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2008.03
            • 179

            #6
            3.04.2010

            Piwo z warki $2 zabutelkowane.
            Wyszło 40butelek.
            Smak obiecujący, wyczuwalny przyjemny aromat chmielowy.
            Na razie mętne.

            za 2-3tyg. pierwszy test.
            Cogito ergo sum vampiras
            moje skromne warzenie
            ________________
            Nasze fotografie

            Comment

            • maroxan
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2008.03
              • 179

              #7
              $3

              Schwarzbier betrogen 11-12blg nastaw na 20L

              Słód Bohemian Pilsner 2 kg
              Słód monachijski 2 kg
              Słód barwiący 0,3 kg
              Słód karmelowy ciemny 0,3kg
              Chmiel Saaz. granulat, 25g
              Chmiel Lubelski, granulat, 25 g

              15 litrów wody

              Zacieranie:
              - 62°C - 45 min
              - 72°C - 50 min

              barwiący 10 min

              Saaz 25g - 60min
              Lubelski - 10min

              Drożdże S-33 <niestety nie było lepszych pod ręką>

              Zacierane jakieś 3tygodnie temu...teraz kończy się cicha i butelkowania czas.
              Cogito ergo sum vampiras
              moje skromne warzenie
              ________________
              Nasze fotografie

              Comment

              • maroxan
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2008.03
                • 179

                #8
                Wrażenia

                Piwo z warki $1 - Alt - dość szybko wypity w lutym i marcu - 3 butelki udało mi się przetrzymać na WWP do degustacji i trafiło w gusta wielu smakoszy.
                Po takim czasie od butelkowania, piwo zharmonizowało swój smak i aromat.
                Dominująca wcześniej goryczka łamie się z delikatną słodyczą.
                W barwie głęboki bursztyn lub miedziany.

                Polecam wszystkim, którzy jeszcze nie warzyli takiego "stylu".
                Piszę apostrof, gdyż zadane było drożdżami dolnej fermentacji, a Alt niemiecki to górna fermentacja, jedynie leżakowanie jest bardzo zimne.
                Cóż - będę wielokrotnie powracał do kompilacji tego składu - niebawem spróbuje uwarzyć je ponownie tyle, że w górnej. Szkoda tylko, że nie mam chociaż jednej butelki do porównania.

                $2 - KarPils - to w sumie klasyczny pils tylko wsypało mi się za dużo ciemnego słodu karmelowego...ma trochę różne niezidentyfikowane posmaki, mogące być przyczyną fermentowania z górnych granicach "dolnej".
                Cogito ergo sum vampiras
                moje skromne warzenie
                ________________
                Nasze fotografie

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maroxan Wyświetlenie odpowiedzi

                  Polecam wszystkim, którzy jeszcze nie warzyli takiego "stylu".
                  Piszę apostrof, gdyż zadane było drożdżami dolnej fermentacji, a Alt niemiecki to górna fermentacja, jedynie leżakowanie jest bardzo zimne.
                  .
                  Alt to tak zwane piwo hybrydowe - fermentacja odbywa się w niższych zakresach fermentacji górnej (najlepiej ok. 16 stopni C), a fermentacja cicha i leżakowanie w bardzo niskiej
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • maroxan
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2008.03
                    • 179

                    #10
                    Teraz już lato, więc następny Alt będzie fermentował w 18-19st. Ale niestety nie uzyskam już tak niskich [jak w zimie] temperatur leżakowania tudzież cichej.
                    W piwnicy jest 15-16st.
                    Cogito ergo sum vampiras
                    moje skromne warzenie
                    ________________
                    Nasze fotografie

                    Comment

                    • maroxan
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2008.03
                      • 179

                      #11
                      $3

                      Zabutelkowane wczoraj ! 40x0,5L
                      Glukoza do refermentacji w ilości jedna miarka na butelkę, ale to będzie ze 120g.
                      Cogito ergo sum vampiras
                      moje skromne warzenie
                      ________________
                      Nasze fotografie

                      Comment

                      • maroxan
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2008.03
                        • 179

                        #12
                        $4

                        $4

                        7.VI.2010

                        Leżakowe 11,5blg nastaw na 20L

                        Słód Bohemian Pilsner 4 kg
                        Słód Carahell - jakieś 300g - dwa średnie przechylenia worka gara
                        Chmiel Challenger. szyszki, 30g
                        Chmiel Lubelski, granulat, 25 g

                        15 litrów wody

                        Zacieranie:
                        - 52°C - 20 min
                        - 62°C - 30 min
                        - 72°C - 45 min


                        Challenger 30g - 60min
                        Lubelski 20g - 15min


                        Wysładzanie ok. 10L
                        Niesamowicie szybko filtrowało, bez zapychania i wkurzania się.


                        Chmielenie dopiero dzisiaj.
                        Cogito ergo sum vampiras
                        moje skromne warzenie
                        ________________
                        Nasze fotografie

                        Comment

                        • maroxan
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2008.03
                          • 179

                          #13
                          Po chmieleniu, zlaniu piwa do fermentora i po schłodzeniu brzeczki, pomiar wynosi ok 13blg przy 20L, więc poprzedni albo zakładany był niedokładny.
                          Postu poprawić się nie da - mogę dolać h2o tak do tych 11,5blg .
                          A z resztą, jakie będzie takie będzie i tak się wypije - jak nie wyjdzie z tego żaden kwasiżur.

                          Dzisiaj zadane drożdżami, mam nadzieje na szybkie oznaki fermentacji.

                          Teraz planowane dwie pszenice [jedna na zamówienie konesera] !!!

                          Drożdże już są [dzięki uprzejmości kolegi forumowicza ], więc pora na zakup pozostałych surowców.
                          Cogito ergo sum vampiras
                          moje skromne warzenie
                          ________________
                          Nasze fotografie

                          Comment

                          • maroxan
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2008.03
                            • 179

                            #14
                            $3 wrażenia

                            Wczoraj pierwsza próba degustacji Schwarzbier - cóż, piwo smakuje bardzo dobrze chociaż dość wyczuwalna jest nuta słodu palonego, ale moim zdaniem nie psuje to smaku, być może to wina zbyt wczesnego dodania tego składnika.
                            Może troszkę za mały aromat chmielowy i mała gorycz, gdzie akurat tu byłoby na plus - następnym razem: zmienię na Marynkę, dam więcej chmielu, albo wydłużę gotowanie.
                            Niektórzy pewnie powiedzą - co za dziwak daje chmiel o niskiej zawartości alfa i chce mieć gorycz, wyrazistość czy pierwszy plan.
                            Ano niestety tylko takie miałem pod ręką i w ramach pokuty uwarzę jeszcze raz coś na wzór i podobieństwo, w nieco zmienionym składzie podczas chmielenia.


                            To pierwsze moje piwo, które spełniło moje najśmielsze oczekiwania, świetne w smaku mimo młodego wieku.

                            Zawsze jestem bardzo krytyczny co do swojej osoby i czegoś co zrobię samemu, ale teraz jestem pod wielkim wrażeniem.

                            Piwowarze i Piwowarko najważniejsze jest to, że to co robisz sprawia Ci przyjemność.
                            A po zdegustowanej butelce tego wspaniałego napoju, chcesz więcej.
                            [nie mylić z pogodą i upałem, specjalnie wybrałem bardzo późną godzinę]

                            To jest to !!
                            Cogito ergo sum vampiras
                            moje skromne warzenie
                            ________________
                            Nasze fotografie

                            Comment

                            • maroxan
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2008.03
                              • 179

                              #15
                              $4

                              $5

                              28.VI.2010

                              Pszenica 13blg nastaw na 21L

                              Słód Bohemian Pilsner 2 kg
                              Słód pszeniczny jasny 2 kg
                              Słód Carahell 400g
                              Słód karmelowy ciemny - jedna mała garść

                              Chmiel Lubelski, granulat, 30 g

                              12 litrów wody

                              Zacieranie:
                              - 44°C - 15 min
                              - 52°C - 15 min
                              - 62°C - 15 min
                              - 72°C - 45 min

                              Chmielenie:
                              Lubelski 30g - 60min


                              Wysładzanie 12-13L


                              29.VI.2010

                              Zadane drożdżami:
                              Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen


                              i czekamy - oby ne było kwasiżurka

                              W temacie pomyłka - to jednak 5 piąta warka.
                              Last edited by maroxan; 2010-06-29, 09:48.
                              Cogito ergo sum vampiras
                              moje skromne warzenie
                              ________________
                              Nasze fotografie

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X